Historie

Historie LTC DEM

Lawn Tennis Club Door Eendracht Macht is opgericht op 2 maart 1942. De tennisvereniging kwam voort uit de al in 1922 opgerichte Sportvereniging DEM, waar eerst voetbal en vijf jaar later atletiek beoefend werd. De eerste tennisbaan lag bij het Paasduin in Wijk aan Zee, een baan op trottoirtegels. Het inschrijfgeld bedroeg drie gulden en de club bestond uit ongeveer 20 leden. Het is oorlogstijd dus er werd maar weinig getennist. Na wat omzwervingen opende Burgemeester Scholtens in 1946 één baan op Park Adrichem. De ligging van deze baan was ongeveer op de plek waar tegenwoordig de fietsenstalling van DEM-voetbal is. Na veel teleurstellingen werd uiteindelijk de huidige locatie gevonden waardoor LTC DEM pas twintig jaar na oprichting in 1962 haar eigen tennispark had. Aanvankelijk met zes banen; baan 4 bij de entrée is pas in de jaren '70 aangelegd. 

Het eerste clubhuis was de latere kantine van de camping: het gebouwtje achter het terras bij baan 1. Later werd de huidige Hoeve Adrichem het clubhuis. Nu  een fraai restaurant en woonhuis, maar in 1962 was dat een vervallen boerderij die door de leden werd opgeknapt. 

In 1974 wordt het clubhuis opgebouwd op de huidige plek met materialen die we van de gemeente mogen gebruiken uit een oude school aan de Van Riemsdijklaan. Het is dan ongeveer half zo groot als nu. In de winter van 1987-1988 wordt het gedeelte tot aan de kleedkamers helemaal gesloopt en - flink vergroot - opnieuw opgebouwd. In 2005 worden ook de toiletruimtes gerealiseerd, door onder andere een deel van de bestuurskamer af te halen.

Aanvankelijk wordt er getennist zonder verlichting; pas in 1986 worden er lampen  geplaatst op de banen 4 t/m 7. In 1991 volgen de banen 2-3, en uiteindelijk krijgt in 1997 ook baan 1 verlichting. In 2019 zijn de oude lampen vervangen door LED-armaturen.

De grootste verandering voltrekt zich in de winter van 2010-2011. Na bijna 50 jaar wordt het gravel op de banen van ons park vervangen door zandkunstgras Provision. Ook de bar wordt verpacht Dit werd vóór die tijd - op een kleine onderbreking in de jaren '70 na - altijd door vrijwilligers gedaan.

Sportieve successen

De leden van LTC DEM zien tennis aanvankelijk als gezellige bezigheid, maar in 1949  sluit de vereniging zich aan bij de KNLTB en gaat men competitie spelen in de laagste - vierde - klasse. In 1953 komen er een aantal jonge talenten - allemaal neven en nichten Tervoort - in het eerste team en in een paar jaar stomen ze door naar de Overgangsklasse. In 1957 besluit men om uit tactische overwegingen een fusie aan te gaan met BLTC Westerhout en TC Uitgeest. Het team krijgt de naam ‘Federatie Kennemerland’ en in 1959 volgt promotie naar de eerste klasse.

Na een paar jaar wordt de federatie weer opgesplitst en in 1963 promoveert LTC DEM op eigen benen toch weer naar de eerste klasse. Met alleen de hoofdklasse daar nog boven, was dat dus een topprestatie. 

Nadat de Tervoorten zijn gestopt met toptennis staat een ander nog beter talent op: Elly Appel. Als jeugdlid speelt zij eerst nog mee in het eerste team, maar zij tennist zo goed dat zij al snel overstapt naar Popey Goldstar in Amsterdam. Met dat team wordt zij meerdere keren landskampioen en Elly zelf wordt in 1975, ’77 en ’78 Nederlands kampioen enkelspel. Zij doet mee aan Grand Slam toernooien als Roland Garros en Wimbledon, wint meerdere ATP-toernooien en haar hoogste ranking op de wereldranglijst is 32. Daarnaast is Elly Appel drie keer wereldkampioen geworden bij de veteranen in 45+ en 50+. 

Zo’n talent als Elly Appel komt niet vaak voor, maar toch heeft LTC DEM wel meer heel goede spelers voortgebracht. Door hun speelsterkte kunnen ze echter meestal niet lang voor ons behouden blijven. Rob Hak gaat op 15-jarige leeftijd competitie spelen bij Westerhout waar toen een 'toptennis team' werd gevormd. En nog weer later speelt hij bij Popey Goldstar. Zijn zus Wanda volgt hem later ook naar die sterke Amsterdamse tennisvereniging.

Trainers

LTC DEM heeft een aantal trainers gekend die lang bij de vereniging werkzaam zijn geweest. Mauk Smit, de trainer van Westerhout, neemt in de beginjaren ook de lessen bij onze vereniging voor zijn rekening. Later is Tom Tervoort jarenlang de clubtrainer. En Bert Hof heeft de leden maarliefst vijftien jaar de tennisbeginselen bijgebracht. Sinds 2010 is de opleiding in handen van Tennisschool Hoevenberg.