Jeugd Algemeen Tennis

Tennis is de allerleukste sport, maar voor ouders niet altijd even overzichtelijk en gemakkelijk te regelen. Bij veel verenigingen geef je je apart op voor het lidmaatschap, de competitie, de tennislessen en andere activiteiten en betaal je ook voor alle losse onderdelen.

Daarom doen wij dit anders. Wij hebben sinds 1 april 2021 Tennis Alles-In-1. En met alles bedoelen we: lidmaatschap van onze vereniging, training door de tennisschool, competitie, toernooitjes, clubactiviteiten en clubkleding. Of een aantal van deze onderdelen. Overzichtelijk te kiezen in een van de samengestelde pakketten. Vooraf een duidelijke jaarkalender met alle activiteiten. En je hoeft je kind niet meer voor alles apart aan te melden, maar alleen af te melden als hij of zij niet kan meedoen (geldt niet voor toernooien en activiteiten). Hiervoor betaal je maandelijks één totaalbedrag.
Zie ook afspraken/veelgestelde vragen Tennis Alles-in-1.

Maar we doen dit niet alleen voor de ouders natuurlijk, maar in de eerste plaats voor onze jeugd zelf. Voor hen willen we het tennissen zo leuk en gezellig mogelijk maken. Het is voor hen plezierig als ze elkaar kennen, tennisvrienden en -vriendinnen hebben en goed vooruitgaan in hun spel en techniek.

En tennissen wordt nu eenmaal leuker als je ook wedstrijdjes speelt. Vergelijk het maar eens hoe dat gaat bij voetbal of hockey. We willen niet dat onze jeugd op tennisles zit, maar op tennis.

TENNISKIDS
Net als bij elke andere sport is het goed om er jong mee te beginnen. Alhoewel je tennis natuurlijk op elke leeftijd kan leren; alleen zal het niveau dan minder hoog worden. Vanaf een jaar of 4 kun je bij ons lid worden.

Tenniskids is hét KNLTB-tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Bij LTC DEM werken we volgens dit programma. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leren kinderende sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Samen spelen en plezier hebben; daar draait het om bij Tenniskids!

Kleuren en leeftijden 
Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende fases: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Voor de allerjongste jeugd is er Tenniskids Blauw. Daarna stroom je door naar Rood, Oranje en uiteindelijk Groen. Na Groen is een kind helemaal klaar om met de bekende gele bal op een hele baan te tennissen. Het doel van Tenniskids is om kinderen zo snel mogelijk het spel te laten spelen.

Tenniskids Blauw (4-6 jaar)
Voor de jongste kinderen is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen kennis met de basis van tennis en de tennisvereniging. Door middel van speelse oefeningen ontwikkelen zij de eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn speciaal afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van een kind. 

In de volgende fases spelen de kinderen op een aangepaste tennisbaan:

Tenniskids Rood (6-9 jaar)
In Tenniskids Rood maken kinderen verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Ze doen mee aan leuke activiteiten op de vereniging en spelen samen met hun team korte wedstrijdjes in de Rode competitie. Ook kunnen zij meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak maar een dag(deel) duren. In Rood spelen de kinderen met een zachte rode bal op een minibaan.

Tenniskids Oranje (8-11 jaar)
In Tenniskids Oranje wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Kinderen die spelen in Oranje kunnen wedstrijdjes spelen door samen met hun team mee te doen aan de Oranje competitie. Ook kunnen ze deelnemen aan Tenniskids toernooitjes. Dit zijn vaak eendaagse toernooitjes, die door het hele land georganiseerd worden. De wedstrijdjes in Oranje duren net iets langer dan in Rood. In Oranje spelen kinderen met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan. 

Tenniskids Groen (10-12 jaar)
In de laatste fase, Tenniskids Groen, bereiden de kinderen zich voor op het ‘hele baan’ tennis. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, maar ook de atletische vaardigheden. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie. De Tenniskids toernooitjes die voor kinderen in Groen worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid. Deze Groene toernooitjes zijn soms ook gekoppeld aan een open junioren toernooi.  Kinderen die in Groen tennissen spelen met een langzame groene bal op een hele baan. 

Spelregels voor Tenniskids
Natuurlijk gelden de normale tennisregels als basis, maar voor elke fase zijn er aanpassingen. Deze zijn te vinden op de volgende KNLTB-pagina.

Competitie voor Tenniskids
Voor de tenniskids zijn er verschillende competitievormen. Lees er alles over op de volgende KNLTB-pagina.

LTC DEM Jeugd Whatsapp groep
Voor de jeugd hebben we sinds kort onze eigen LTC DEM Jeugd Whatsapp groep!
Vanuit de Tennisschool en de Jeugdcommissie zijn we op zoek naar de beste en snelste manier om al onze jeugdleden te bereiken. Wij hebben sinds kort dan ook onze eigen “LTC DEM Jeugd” whatsapp groep.
Via deze app gaan we onze jeugd (en aangemelde ouders) informeren over de geplande activiteiten maar ook als de training niet door gaat om wat voor reden dan ook.
Alleen Trainer Bart en de Jeugdcommissie kunnen berichten plaatsen in deze groep.

Hulp
Om de activiteiten te (kunnen blijven) organiseren hebben wij hulp van ouders of andere belangstellenden nodig!
Wil je helpen bij één of meerdere activiteiten, al is het maar een paar uurtjes of heb je leuke ideeën neem dan contact met ons op of mail naar [email protected]. Alle hulp, van zowel jong als oud is meer dan welkom!